Går det att leva off grid? Självförsörjning av energi
Fråga en expert om rådSjälvförsörjande på el
Husägare som täcker 100 procent av sitt inhemska energibehov för uppvärmningsenergi, varmvatten och hushållsel drar nytta av energisjälvförsörjning. Enkelt uttryckt innebär detta att vara oberoende av offentliga företag och inga fler räkningar för den egna energiförbrukningen. Dessutom innebär självförsörjning också ett stort bidrag till miljö- och klimatskyddet. Energioberoende kan trots allt bara uppnås med förnybara energikällor. Med hjälp av beprövad teknik gör Viessmann steget mot ett energioberoende och off grid hem möjligt. Du kan läsa mer om detta ämne i följande avsnitt.
Skillnaden mellan verklig självförsörjning och att vara helt oberoende
Bostäder som genererar en stor del av den energi de behöver själva, kanske genom el eller värme från ett solcellssystem, kan beskrivas som självförsörjande. Det är viktigt att påpeka skillnaden mellan "verklig" och "balansräkningens" självförsörjning.
- En helt fristående energiförsörjning: Om ett hem faktiskt tillgodoser sitt energibehov helt och hållet på egen hand kallas detta för verklig självförsörjning av energi. Det är därför inte längre nödvändigt att ansluta sig till en extern el- eller värmeförsörjning.
- Balanserad fristående energiförsörjning: Om de energivinster som en fristående byggnad får varje år ungefär motsvarar dess förbrukningsvärden kan den i balansräkningen betecknas som självförsörjande. Ett bra exempel är "nollenergihuset", som genererar lika mycket energi som det förbrukar.
Byggnader som har en energibalans som går jämt ut, dvs. som är energioberoende i balansräkningen, är inte automatiskt oberoende av den externa försörjningen. Detta beror på att det finns en säsongsklyfta mellan energiproduktionen och den högsta efterfrågan: medan solcellssystemet producerar ett överskott av energi på sommaren är dess avkastning på vintern knappt tillräcklig för att möta den ökade efterfrågan. Obalansen kan utjämnas genom att man förlitar sig på externa energiförsörjningsföretag. På detta sätt är husägarna alltså inte helt oberoende. Tekniska lösningar som ackumulatortankar från Viessmann erbjuder en lösning. De tekniska förutsättningarna för användningen av dessa förklaras nedan. Lagringslösningar ökar avsevärt en byggnads energioberoende.
Självförsörjningsgrad: steg för steg mot att vara energioberoende
En byggnads energioberoende kan differentieras med en specifikation i grader. Graden av självförsörjning bygger på en jämförelse mellan den energi som krävs och den egenproducerade energin för att ge ett numeriskt värde. Ju högre siffran är, desto högre är energioberoendet. Omvänt innebär detta att ju högre självförsörjningsgrad, desto lägre är man beroende av det offentliga nätet, energiförsörjningsföretag och priserna på fossila bränslen på världsmarknaden. För varje byggnadsenhet kan man skilja mellan olika grader av självförsörjning i fråga om:
- El
- Värme
- Total energi
Ett hem kan vara upp till 100 procent självförsörjande när det gäller el, och i så fall behöver det inte anslutas till det offentliga nätet. Detta säger dock ingenting om att vara oberoende när det gäller produktion av värmeenergi och varmvatten. I denna tid av fluktuerande bränslepriser och medvetenhet om klimatskydd är målet att vara så oberoende som möjligt. Även om man inte omedelbart uppnår en "verklig" och 100-procentigt självförsörjning i fråga om den totala efterfrågan på energi, undviker man höga kostnader genom att stegvis genomföra målet i framtiden och bidrar till att uppfylla klimatskyddsmålen.
Bygga ett hus off grid: förutsättningar, planering och alternativ
För att uppnå självförsörjning vid byggnation krävs en gedigen planering. Detta beror på att alla komponenter i en byggnad måste vara optimalt anpassade till varandra. De omslutande ytorna måste därför endast förlora minimalt med energi, medan genomskinliga komponenter, som fönster och dörrar, måste släppa in rikligt med solenergi i huset på vintern. Elektriska apparater bör också fungera särskilt effektivt för att dra ner elförbrukningen till ett minimum. Om dessa villkor uppfylls är chansen stor att en byggnad ur ett ekonomiskt perspektiv kan drivas oberoende av extren elektricitetförsörjning.
Det finns särskilda simuleringsprogram som gör det möjligt att ta hänsyn till olika alternativ och lösningar under planeringsstadiet. På så sätt kan den strukturella grunden och de tekniska förutsättningarna fastställas i god tid innan grundstenen läggs, så att en optimal, oberoende energiförsörjning kan åstadkommas.
Nedan jämförs två olika kombinationer av installerade komponenter som kan användas för att titta närmare på den oberoende värme- och elförsörjningen i ett nybyggt hus:
- Solceller och solvärmesystem
- Solceller och värmepump
Oberoende värmeförsörjning året runt med solenergi
Solceller i kombination med solvärme kan täcka det årliga värmebehovet i ett hus. Ett solvärmesystem gör detta främst genom solfångare med stor yta som installeras på taket och som matar värmeavkastningen till en ackumulatortank. I det här fallet behövs en varmvattenberedare för ett fristående hus. På så sätt kan värmeenergin lagras under lång tid innan den i allt större utsträckning används för uppvärmning och varmvattenberedning under de kallare månaderna. Då tar värmesystemet i bruk värme direkt från ackumulatortanken för att värma rummen och varmvatten.
Fristående uppvärmning med värmepump och solceller
Ett av de mest populära och lovande uppvärmningssystemen är värmepumpen. Den utvinner värme från termisk miljöenergi och kan också användas för kylning på sommaren. För att den ska kunna utnyttja den värmeenergi som finns i luften, jorden eller vattnet behöver den el - vilket gör detta till en ideal möjlighet att testa en energioberoende försörjning. Det beror på att en solcellsanläggning tillhandahåller elen praktiskt taget gratis och att värmepumpen hämtar den direkt från solcellsanläggningen.
Värmepumpar och solceller som används tillsammans ökar energioberoendet - förutsatt att byggnaden är välisolerad och att de elektriska apparater som används i hushållet inte är onödiga "strömförbrukare". Dessutom bör solcellsmodulerna och energilagringsenheten i solcellssystemet vara tillräckligt stora för att säkerställa försörjningen även under årets mörkaste månader.
Energioberoende i ett fristående hus
För ett fristående hus är det generellt sett oekonomiskt att sträva efter att bli 100-procentigt oberoende. I stället rekommenderas det att ett hus uppnår en så hög grad av självförsörjning som möjligt och - även om det bara är vid toppbelastningsperioder - faller tillbaka på anslutningen till det offentliga nätet för el och värme. Flerbostadshus, kommuner och industrifastigheter kan däremot dra nytta av de större ekonomiska och tekniska satsningarna som en fullständig självförsörjning innebär på lång sikt. Detta förutsätter en bra planering och en ansvarsfull användning av de tekniska möjligheterna och de egna resurserna.
Lösningar för bostadsbyggnader - mer information
Hur kann du leva off grid och vara självförsörjande på el
För att leva off grid, energieffektivt i vardagen och minska sitt beroende av energibolagen och deras priser är självförsörjande uppvärmning en idealisk lösning. Men vad händer om förutsättningarna för en större modernisering inte finns för tillfället? Eller om du redan driver en värmepump med solceller enligt beskrivningen, men vill anpassa ditt användande ytterligare? Följande tips hjälper dig att göra ditt hem mer oberoende och självförsörjande när det gäller energiförsörjningen.
Kontrollera energileverantörerna och byt vid behov: Genom att välja grön gas och grön el främjas utbyggnaden och användningen av förnybara energikällor. Därför är det värt att testa sina egna leverantörer och fundera på att byta om det behövs. Genom att göra detta får vi kontroll över varifrån den energi vi förbrukar kommer och från vilka källor.
Fokusera på energieffektivitet i hushållsapparater: Det är inte bara värt att uppmärksamma effektiviteten när det gäller uppvärmning - planerar du att köpa en ny tvättmaskin, ett nytt kylskåp eller andra apparater för kök och fritidsrum? Titta då på deras energieffektivitetsklass och hur mycket el apparaterna förbrukar. Ingenting är effektivare än att täppa till energiklyftorna på lång sikt och göra sig av med gårdagens energislukare.
Värm mindre och mer förnuftigt: Även det mest effektiva och exemplariska värmesystemet kan ge besparingar om det används med måtta och är optimalt anpassat till det verkliga behovet av värme och varmvatten. Den billigaste energin är trots allt den energi som inte förbrukas i första hand. Och på tal om attityd: använd dagens teknik för smarta hem för att spara energikostnader. Viessmann kan hjälpa dig med innovativa lösningar för reglering och styrning av energiproducenter.
Spara varmvatten i hushållet: Behöver vi verkligen allt varmvatten som vi förbrukar varje år? Särskilt när det gäller varmvatten kan mycket energi sparas genom en enkel förändring av vanor - för miljöns och din egen plånboks skull. Så när du tänker på oberoende uppvärmning, tänk också på oberoende vattenanvändning. Smarta produkter som kan hjälpa dig är bland annat intelligenta duschmunstycken och andra metoder för att optimera varmvattenförbrukningen.
Energimodernisering: Det finns många åtgärder för att optimera energieffektiviteten i ditt eget hem. Från hydronisk balansering av värmesystemet till bättre isolering av fasader och fönster. Detta utnyttjar inte bara besparingspotentialen utan ökar också fastighetens värde. Du får veta mer om de enskilda alternativen till exempel i vår artikel om energieffektivitet.