Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Solceller - fördelar med solenergi

Fråga en expert om råd
Bilden visar solceller på taket på ett fristående hus.
Bild: Shutterstock / Stilrentfoto

Med ett solcellssystem kan solljus omvandlas till elektrisk energi. Detta bygger på "fotoeffekten", som upptäcktes redan på 1800-talet, men som inte kunde förklaras fysiskt och användas förrän under 1900-talet. Det första tillämpningsområdet var rymdresor. I dag finns tekniken på många tak och förser invånarna med elektricitet från gratis solenergi. Solceller är också lämpliga för att minska energikostnaderna för kommersiella och kommunala användare, samtidigt som de bidrar till klimatskyddet.

Hur fungerar solenergi?

För att få elektricitet från solen behövs solceller. Dessa celler omvandlar strålningsenergi till elektrisk energi. Cellerna kan kopplas samman till moduler och sedan installeras på tak, fasader och i öppna utrymmen. Elproduktionen kan i stort sett delas in i två steg:

  1. Insamling av energi: När ljus faller på solcellsmodulerna frigörs elektroner i solcellerna. Positiva och negativa laddningsbärare samlas vid respektive elektrisk kontakt, vilket resulterar i ett likströmsflöde mellan fram- och baksidan av cellen. Denna fotoelektriska effekt skapas utan mekaniska eller kemiska reaktioner och är därför underhållsfri och inte utsatt för slitage.
  2. Energiomvandling: Den likström som genereras av solgeneratorn omvandlas sedan av växelriktaren (vanligen även kallad solinverter eller nätinmatningsenhet) till växelström som är lämplig för nätet (230 eller 400 volt växelström vid 50 Hz). Beprövade säkerhetsnormer och fullt utvecklade processorer samt avancerad kraftelektronik säkerställer en effektiv omvandling av solenergin. Den genererade växelströmmen kan sedan användas i hemmet eller matas in i det allmänna nätet.
    Diagrammet visar funktionsprincipen för solceller som bygger på en kiselsolcell.

    Solcellernas effektivitet beror på tillverkningsprocessen för solcellerna. I Vitovolt 300 från Viessmann skiljer vi mellan monokristallina och polykristallina celler. Följande tabell visar vad som skiljer de två typerna åt.

    Typ av solcellBeskrivningVerkningsgrad

    Monokristallina celler

    Kraftfulla celler från rena enkristaller

    14 till över 19 procent

    Polykristallina celler

    Tillverkade av gjutna kiselblock med kristaller med olika orientering.

    12 till över 17 procent

    I solcellsmodulerna Vitovolt 300 är mörka monokristallina solceller placerade under en järnfattig, mycket transparent specialglasplatta. Tillsammans med en svart anodiserad ram och en svart Tedlarfolie under cellerna skapar detta moduler som erbjuder de högsta prestandavärdena med maximal stabilitet och en modern design. På dessa moduler ger vi en utökad produktgaranti på 10 år och en prestandagaranti på upp till 25 år på minst 80 procent av den nominella effekten. Både monokristallina och polykristallina solceller från Viessmann är lämpliga för användning i bostäder, kommunala och kommersiella byggnader.

    Fördelar med solceller

    Med ständigt stigande energikostnader hjälper ett solcellssystem användarna att spara pengar och minskar beroendet av elbolagen. Den el som produceras kan användas för eget behov eller exporteras till det allmänna nätet. Tack vare den lagstadgade ersättningen och de besparingar som följer av självförbrukningen betalar investeringen sig själv på bara några år. En solcellsanläggning ökar också fastighetens värde.

    Våra solcellsmoduler av hög kvalitet garanterar ekonomisk effektivitet och lång livslängd. Omfattande tjänster - från konstruktion och dimensionering till leverans och underhåll - kompletterar det solcellssortiment som finns tillgängligt hos Viessmanns professionella partner.

    Viessmanns solcellsteknik erbjuder dig perfekt anpassade komponenter bestående av solcellsmoduler, växelriktare och installationssystem.

    Bilden visar hur Viessmanns solceller installeras på ett hustak.
    Viessmanns solceller installerade på ett hustak.

    Solcellers inmatningsersättning och egen konsumtion

    Det finns för närvarande två sätt att använda den solenergi som produceras av en solcellsanläggning på ett hustak: antingen kan all el exporteras till nätet eller så kan den helt eller delvis användas på plats. Kombinationen av minskad inmatningsersättning och stigande energikostnader innebär dock att självförbrukning blir allt mer intressant. Elkostnaderna per kilowattimme är i allmänhet mycket högre än inmatningsersättningen för samma kilowattimme solkraft som exporteras till nätet. Därför används den producerade solcellselenergin allt oftare på plats eller lagras tillfälligt i batterier, och endast överskottsel exporteras till nätet.

    Säkerställa en effektiv egenkonsumtion

    Egenkonsumtion ger ekonomiska fördelar eftersom solenergi som produceras med solceller är billigare än el från elnätet. Ett optimerat systemkoncept med perfekt anpassade komponenter säkerställer en hög nivå av självförbrukning.

    Figuren visar inmatningen och förbrukningen av solcellselektricitet med viktiga komponenter.
    [1] Solcellssystem [2] Solcellsinverter [3] Solcellsmätare [4] Konsument [5] Värmepumpsmätare [6] Värmepump [7] Mätare för förbrukning och export/produktion [8] Offentligt nät
    Figuren visar samspelet mellan solceller, en delad värmepump och en energilagringsenhet.
    Figuren visar samspelet mellan solceller, en delad värmepump och en energilagringsenhet.

    Med detta system visar de årliga resultaten en hög självförsörjningsgrad för ett KfW-effektivitetshus 40. I det beskrivna exemplet skulle energikostnaderna bara vara 86 euro för värme och el - för ett helt år!

    [1] Solcellsmoduler
    [2] Solfångare
    [3] Split luftvärmepump
    [4] Värmepumpens utomhusenhet
    [5] Mekanisk ventilationsenhet

    Planering solceller

    För att tekniken ska fungera ekonomiskt och tillförlitligt måste några faktorer beaktas. Förutom en hög produkt- och utförandekvalitet beror det också på rätt planering. Den som överväger att köpa en solcellsanläggning bör först kontrollera med en av våra installatör om förutsättningarna är uppfyllda.

    Figuren visar en matris som gör det möjligt att planera solceller utifrån takets bredd och höjd.
    Matrisen visar en illustration av det lämpliga paketet för den tillgängliga takytan. Skärningen mellan takhöjd (Dachhöhe) och takbredd (Dachbreite) ger det lämpliga paketet (visas).

    Takytornas riktning, lutning och skuggning.

    Sydvända tak utan skugga är idealiska för solceller. Med en lutning på 30-40 grader träffar solens strålar Vitovolt 300 solcellsmodulerna i precis rätt vinkel, så att cellerna genererar mycket elektricitet. Om lutningen är gynnsam men riktningen förskjuts mot öster eller väster blir avkastningen i genomsnitt 20 procent lägre. För att kompensera för förlusterna måste du köpa ett större solcellssystem. Viessmanns ytmatris visar vilken avkastning som är möjlig på ditt tak. Intresserade kan ange takytans bredd och höjd och se hur många moduler som kan installeras.

    Kontrollera takets bärförmåga

    Solcellsmoduler innebär mera vikt på taket. En byggnadsingenjör kan snabbt avgöra om taket håller för utrustningen.

    Standardvärden för utformning i bostadshus

    Vitovolt 300-paketen från Viessmann gör det särskilt enkelt att välja rätt solcellsanläggning utifrån några få frågor. Vilket system som husägare behöver köpa beror på antalet personer som bor i hushållet och den avsedda användningen av tekniken. Det krävs till exempel fler solcellsmoduler om solcellsanläggningen även ska förse en värmepump med el. När det kombineras med en bränslecell behövs däremot färre moduler. Detta beror på att en bränslecell förutom värme även producerar el för egen konsumtion. Följande tabell visar ungefärliga standardvärden.

    Personer i hushållet

    Genomsnittlig elförbrukning per år

    Endast solceller

    Solceller och värmepump

    Solceller och bränsleceller

    2

    upp till ca 3000 kWh

    XS

    S

    XS

    3

    upp till ca 3500 kWh

    S

    M

    XS

    4

    upp till ca 4500 kWh

    M

    L

    XS

    5

    upp till 6000 kWh

    L

    XL

    S

    från 5

    upp till 6500 kWh

    XL

    XXL

    S

    från 5

    från 6500 kWh

    XXL

    XXL

    S

    Snabb FAQ om solceller

    Vilken takform är lämplig för ett solcellssystem och är regelbunden rengöring nödvändig? Vi svarar på dessa och andra frågor nedan.

    Viessmanns solcellsmoduler kan installeras snabbt och säkert på sluttande tak (mellan 10 och 60 graders lutning) och på platta tak. Den enda viktiga faktorn är att taket i fråga kan bära modulernas vikt på ett säkert sätt, även under ogynnsamma förhållanden.

    Moderna solcellsmoduler är nästan självrengörande tack vare sin lutning och mycket släta yta. Dessutom tar vind och regn bort det mesta av dammet. Vid snö eller grövre smuts orsakad av t.ex. nedfallna grenar är rengöring ändå att rekommendera. Det är bäst att anlita ett specialföretag för detta arbete, eftersom arbetshöjden innebär en viss risk. Det finns också en risk för att garantin blir ogiltig på grund av felaktig rengöring.

    Visionen visar solpaneler som är täckta av snö på vintern.
    Vid grövre smuts orsakad av t.ex. snö eller nedfallna grenar är det lämpligt att rengöra solpanelerna. Foto: Shutterstock / Karanov Lev

    Produktsortiment: solceller

    Viessmanns solcellsmoduler består av monokristallina kiselceller. De kännetecknas också av sin höga mekaniska bärförmåga vid snö- och vindbelastning. De är utformade för att hålla i årtionden, vilket backas upp av en prestandagaranti på upp till 25 år. Tack vare sin enkla funktionsprincip är Viessmanns solcellssystem helt tillförlitliga. Oavsett situation erbjuder de den idealiska lösningen för egenkonsumtion och export till nätet.