Inloggning för Viessmann-partners

Fråga om rådgivning nu
Privat Branschproffs

Vad är daggpunkt?

Fråga en expert om råd
Daggpunkt
Enkelt uttryckt är daggpunkten den temperatur som luft måste kylas ner till för att vattnet i luften ska förvandlas från ånga till sin flytande form: vatten!Bild: Shutterstock / Aleksandar Grozdanovski

Kort kan man säga att om du har sett kondens på insidan av fönstren, fukt på utsidan av ett glas som innehåller en kall dryck eller vattendroppar som sitter på en växts blad, då har du sett resultatet av daggpunkt. Vi går igenom mer nedan.

Vid vilken temperatur bildas dagg?

Enkelt uttryckt är daggpunkten den temperatur som luft måste kylas ner till för att vattnet i luften ska förvandlas från ånga till sin flytande form: vatten! När nedkylningen sker på en yta uppstår då vattendroppar i form av dagg. Det är emellertid inte så enkelt som att säga att daggpunkten är en specifik celsiusgrad - den kan variera beroende på andra förhållanden, som utomhustemperatur, luftfuktighet och lufttryck.

För att nå daggpunkten måste luften först kylas för att den ska bli mättad med vattenånga. Den kyls sedan ytterligare och kondenserar (förvandlas från en gas till en vätska) till dagg. Ju mer fukt det finns i luften, desto högre är daggpunkten.

Daggpunkten är ofta förknippad med relativ luftfuktighet. Relativ luftfuktighet är en procentandel som visar hur mycket vatten som finns i luften vid en given temperatur, jämfört med hur mycket vatten luften maximalt kan innehålla vid just den temperaturen. Till exempel visar en relativ luftfuktighet på 50 % att luften håller hälften av vattenångan som den kan hålla vid den temperaturen.

Relativ luftfuktighet kan däremot vara lite vilseledande. Om det till exempel är kyligt -1 ℃ utomhus och daggpunkten också är -1 ℃ är den relativa luftfuktigheten på 100%. På en varmare dag med 24 ℃ med en daggpunkt på 12 ℃ skulle relativ luftfuktighet vara 50%.

Man skulle kunna förvänta sig att dagen med högre luftfuktighet (100% jämfört med 50%) känns mer fuktig. Men sanningen är att det senare fallet har högre absolut luftfuktighet eftersom daggpunkten är mycket högre. Vid högre temperatur kan luften helt enkelt innehålla mer fukt. Det är därför daggpunkten har blivit det föredragna sättet att mäta fuktighet jämfört med luftfuktighet.

För de flesta människor är en daggpunkt på 16 ℃ eller lägre bekvämt. Högre än det och man börjar känna dig "klibbig" och obekväm. Detta beror på att volymen vattenånga i luften begränsar på hur snabbt svett kan avdunsta, vilket hindrar kroppen från att svalna.

Vad betyder daggpunkt och hur används det?

Så, vad kan daggpunkten faktiskt betyda för oss? Den kan användas för att bestämma en rad saker, från höjden på basen för vissa molntyper i meteorologi till när du borde och inte bör måla dina väggar hemma.

Som tumregel bör du inte måla ditt hem när daggpunkten är mindre än tre grader celsius från lufttemperaturen. Det betyder att om det är 16 ℃ utomhus och daggpunkten är 14 ℃, bör du lämna målningen till en annan dag. En hög daggpunkt kan orsaka kondens på den våta färgen, vilket kan orsaka problem som ränder, blekning och gulning.

När du använder din dusch blir luften mättad med vattenånga mycket snabbt. Den kan nå 100% relativ luftfuktighet med snabb hastighet, så att luften inte kan absorbera mer vattenånga. När detta händer börjar kondens bildas på en yta som är svalare än lufttemperaturen, till exempel kakelplattor, såvida du inte ökar rumstemperaturen. Som tidigare nämnts, ju högre temperatur, desto högre daggpunkt och därför kan den omgivande luften innehålla mer fukt.

Därför är isolering av god kvalitet så viktigt. Hus med dålig isoleringen är mycket mer benägna att drabbas av kondens. Det beror på att väggarna och taken kan vara svalare än i ett välisolerat hus, vilket innebär att luften inuti når relativ luftfuktighet snabbare. Ett hus med tillräcklig isolering blir varmare, vilket innebär att luften kan innehålla mer ånga.

Varför är daggpunkten viktig i gaspannor?

När det gäller pannor är daggpunkten viktig eftersom den gör det möjligt för värmeväxlaren att arbeta på sitt mest effektiva sätt; kondenseringen av vattenångan frigör ytterligare energi i värmesystemet. Daggpunkten för biprodukterna som skapas vid förbränning av naturgas är cirka 55 ℃. Därför bör värmeväxlarens yta inte överskrida denna temperatur för att pannan ska fungera så effektivt som möjligt i kondenseringsläget. För att förhindra att värmeväxlarens temperatur stiger över 55 ℃ måste vattentemperaturen vara lägre än detta så att din panna kan arbeta vid sin maximala effektivitet.